La dona invisible que vesteix de lila

La meva foto
Viena, Austria
No sé si va ser el dia que vaig veure representada "Carta a una desconeguda", d'Stephan Zweig al teatre Borràs de Barcelona o si potser va ser la meva estada a Viena el setembre de 2009. El cert és que la decisió de venir a la capital austríaca respon a motius purament filosòfics i d'impuls vital. O potser no, potser només busco i busco, sense saber ben bé què. I tinc ganes de compartir tot el que em passi pel cap amb vosaltres. Espero que tingueu paciència i que em visiteu moltes vegades.

28 de maig 2012

L'espera


L’espera

El quadre, fix, a la paret, la figura triangular i daurada que hi ha al seu costat. El telèfon mòbil a sobre de la taula, inert. La cigarreta apagada i una olor ressentida de cendra al fons del recipient. L’espelma es consumeix a la taula i de fons sona una i altra vegada “Amor particular”. L’espera és una llosa que cau lentament sobre el seu cap inclinat lleugerament. Impassible, comprova com dins el crani se li fa una crosta. Els ulls petrificats ja no ragen sang ni suor. Resten impassibles en l’espera. El rellotge avança i retrocedeix a la vegada, un-dos, un-dos, un-dos... i es manté igual, marca les 12 de la nit del dia anterior.

“Potser amb timidesa, potser sense saber-ne”... L’olor que transpira la roba acartronada dels llençols ja ha marxat. El diari d’ahir és, sense llegir, a sobre de la taula. I el te es refreda a la tassa grisa, mentre espera. Mentre espera, l’ombra negra dels arbres recau sobre el seu sostre. I els corbs s’acumulen al carrer en cercle. Es fa de nit. Un-dos, un-dos, un-dos. Els braços de Morfeu no arriben, suaus, a les seves parpelles. Ni tan sols la calma necessària per continuar esperant li treu l’angoixa d’aquesta espera.

La fi d’aquesta primavera? This is the end... La pluja d’estiu? Què és el que esperes? I mentre espera, s’adona que no hi ha res a esperar. Que una pluja fina de primavera potser l’hauria despertat d’aquesta letargia perenne si no hagués esperat en aquesta espera desesperançadament... 




NOTA = aquesta entrada és una catarsi i està escrita amb intencions terapèutiques per una situació que he viscut aquest cap de setmana, en la qual m'he vist obligada a esperar. Espero que s'hagi vist plasmat en aquest escrit com odio que em facin esperar.
 

14 comentaris:

Antígona ha dit...

Recuerdo que Manuel Delgado, un antropólogo que participa en diferentes tertulias radiofónicas y al que siempre he escuchado con gran interés porque tiene una extraña capacidad para abrirme los ojos dándole la vuelta a las cosas o utilizando la ironía, dijo una vez que la pregunta más angustiosa a la que se podía enfrentar el ser humano era, simple y llanamente: ¿y por qué no me llama? :)

No sé si era eso lo que esperabas, Dona, pero te aseguro que tu texto me ha logrado transmitir perfectamente la angustia y el vacío que caracterizan a los tiempos de espera. ¿Quién no se ha visto tantas veces en esa situación de esperar algo que no llega? ¿Y que no se ha sentido absurdo por la propia parálisis que se impone, por el hecho de no ser capaz de ocupar ese tiempo de espera con nada?

Pero la resolución de tu post es, para mí -y si la he entendido bien- la adecuada: no se puede esperar eternamente. Todo tiempo de espera debe tener un límite. Esta vida es demasiado corta y demasiado preciosa en su cortedad como para perderla esperando la llegada de algo que la llene en lugar de lanzarnos nosotros mismos a buscarlo. Frente a la espera paralizante, acción, la que sea. Lo que tenga que llegar, llegará también si no lo esperamos. ¿No crees?

Un gran beso!

Nuria ha dit...

Con razón se dice "el que espera desespera".
Creo que a nadie nos gustan las esperas, casi todas las esperas se hacen eternas, esperas de resultados de pruebas o exámenes, o simplemente la espera de una llamada, de un mensaje en el móvil, la espera de una visita que no da llegado...
Besos y espero que esta semana que acaba de comenzar no te traiga más esperas

Dorothy ha dit...

Hi ha poques coses pitjors que esperar quan no ha d'arribar ningú. Això de l'olor dels llençols acartronats m'ha arribat ben endins. Una cosa pitjor que l'espera del que serà un no res és aquesta olor enganxada al llit per sempre. Nena, no sé si t'ha servit la catarsi, però a mi m'ha encantat.

Petons

TRoyaNa ha dit...

uff,he llegit el comentari d´Antígona i pense lo mateix,paraula per paraula,especialment al final,quan et diu això de:

"no se puede esperar eternamente. Todo tiempo de espera debe tener un límite. Esta vida es demasiado corta y demasiado preciosa en su cortedad como para perderla esperando la llegada de algo que la llene en lugar de lanzarnos nosotros mismos a buscarlo. Frente a la espera paralizante, acción, la que sea. Lo que tenga que llegar, llegará también si no lo esperamos."

Pdata: M´encanta eixa cançó de LLach.

Salut!!!

U-topia ha dit...

The Doors.........COINCIDIM!!! JAJAJAJA....

M'encanta com escrius... Per un costat no soporto esperar quan he quedat i la persona arriba tard... bé, és una petita molestia. L'altra espera és pitjor, esperar a algú, esperar una resposta que no arriba, esperar un afecto que es desfa, esperar recuperar el que no es possible... No sé quina era la teva espera. Per la primera, paciència i mala cara quan arriba (tan sols una estoneta ehhh). Per la segunda, resolució i endavant... és pitjor que esperar que saber amb claretat el que n'hi ha.

Ptnssssssssss

Pdt: una altra vegada...... que escrius molt bé... jajajaja

V ha dit...

En cierta ocasión leí sobre este tema un relato del que no recuerdo ni título ni autor, y no lo trataba ni la mitad de bien y sugerente que tu.
La espera puede ser placentera cuando finalmente se concreta. Puede hasta saborearse si no es larga y es solo eso una espera.
El problema llega cuando la espera se eterniza más de lo razonable y a eso ya no se le puede llamar espera, por que lo esperado no va a llegar. Y ahí aparecen sentimientos encontrados, autoengaños (¡que si, que llega) y final frustración.
Me encantó la forma en que lo abordaste. Sobre todo si como es el caso vivías una espera en primera persona. Todo tiene su punto límite.Un abrazo.

Dona invisible ha dit...

Hola, Antígona!
Pues me has hecho un gran descubrimiento con Manuel Delgado, porque parece que da en el clavo :-)
Has captado muy bien el sentido de lo que quería transmitir: la angustia y el hecho de sentirse muy a disgusto por no poder pensar en otra cosa y estar paralizada mientras se espera algo que no llega.
La solución creo que es esa: dejar de esperar. Si no se espera nada, si se actua en vez de esperar, quizás dejemos de sentir ese agobio paralizador...

Gracias y otro beso para ti!

Dona invisible ha dit...

Jeje, Nuria, ese dicho es taaaaan cierto.
Creo que en el fondo de esa espera hay muchas dudas, un poco de desconfianza, mil pensamientos negativos pasan por la mente de una... Lo mejor es no esperar nada, la verdad. Pero es tan difícil a veces.
Un abrazo y que tengas buena semana (lo que queda)!

Dona invisible ha dit...

Dorothy, la catarsi m'ha servit i les vostres respostes encara més. Ho has captat tot perfectament ;-) Per sort, el temps ajuda (encara que també hi juga en contra) i al final tot es relativitza.
Petonssss

Dona invisible ha dit...

Troyana,
està clar, no es pot esperar eternament. La capacitat humana de mantenir la il·lusió per alguna cosa s'acaba esgotant. I si no passes a l'acció, l'espera es perd, després de passar els moments d'angoixa i de sentir-te com una "idiota", és clar. Per a mi és millor no esperar res, aleshores alguna cosa arriba segur :-)
La cançó de Lluis Llach cantada per la Nina o per la Big Mama és apoteòsica i no es pot deixar d'escoltar.
petonssss

Dona invisible ha dit...

Laura,
The Doors!!! Síiiiiiii hahaha ens han unitt les "Portes" :-P
Tampoc no m'agrada esperar quan he quedat amb algú. I passa tantes vegades... Però es pot suportar si duus un bon llibre :-) El que no és suportable és l'espera de l'altre tipus, en què hi has posat expectatives i il·lusió i tot s'esfondra en qüestió d'hores. La solució és resolució com dius, però també deixar d'esperar tant. Potser així t'arriben regals inesperats.

Petonsssss

Dona invisible ha dit...

V, ay! qué buenos sois conmigo. Me encantan vuestras respuestas. Y me ayudan mucho, más de lo que pensais.
Supongo que el problema también está en poner expectativas a algo o a alguien a quien no tendríamos que ponérselas. Aunque a veces el engaño se produce de forma INesperada y eso es lo que duele, el no haberlas visto venir... Pero, en fin, de todo se aprende, aunque luego vuelvas a cometer otros errores :-)
Un abrazo!

Zamarat ha dit...

Pues me ha encantado tu catarsis!! Una descripción perfecta para la situación que mencionas.
Abrazo!!

Dona invisible ha dit...

Muchas gracias, Zamarat. Sirvió de catarsis, sí.
Abrazossss