La dona invisible que vesteix de lila

La meva foto
Viena, Austria
No sé si va ser el dia que vaig veure representada "Carta a una desconeguda", d'Stephan Zweig al teatre Borràs de Barcelona o si potser va ser la meva estada a Viena el setembre de 2009. El cert és que la decisió de venir a la capital austríaca respon a motius purament filosòfics i d'impuls vital. O potser no, potser només busco i busco, sense saber ben bé què. I tinc ganes de compartir tot el que em passi pel cap amb vosaltres. Espero que tingueu paciència i que em visiteu moltes vegades.

18 de set. 2010

Noves adquisicions bibliogràfiques

Ahir, el meu xicot i jo, vam trobar velles relíquies i valuoses per un euro! en un mercat de segona mà als carrers d'un barri del centre de Viena. Els flohmarkt (o mercats de segona mà al carrer) són força abundants en una ciutat que dóna molta importància a les antiguitats i a la petja del temps. Doncs bé, ahir, en una paradeta que gairebé passava desapercebuda als vianants, vam trobar uns quants llibres, que us presento en aquesta foto:



Denkverhältnisse Feminismus und Kritik Herausgegeben von Elisabeth List und Herlinde Studer. Edition Suhrkamp. SV Edició del 1989, que vol dir més o menys: "Relació de pensament. Feminisme i crítica". Editat per Elisabeth List i Herlinde Studer.
A destacar-ne un capítol que parla sobre la misogínia i la influència en el pensament filosòfic al llarg dels temps. Llanço una pregunta per a qui vulgui contestar: per què hi ha tan poques dones feministes conegudes? Tema complex, però igualment interessant i clau.

Kierkegaard, Ed. Bücher des Wissens (Llibres de la saviesa). (el llibre està editat el 1956 i comprat per algú el gener de 1984, segons una nota escrita a mà a la primera pàgina.) Es tracta d'un llibre on es recullen els principals escrits de Kierkegaard, considerat per alguns el pare de l'Existencialisme, entès des d'una perspectiva catòlica.

Oscar Wilde. Das Bildnis des Dorian Gray. Dtv Weltliteratur. Edició de 1981. L'arxiconegut "Retrat de Dorian Gray", amb una bona il·lustració, del qual -que jo recordi- se n'han fet dues pel·lícules, la darrera ben actual i bastant nefasta al meu entendre.

Psychoanalyse der weiblichen Sexualität. Herausgegeben von Janine Chasseguet-Smirgel. 1989, que vol dir = "Psicoanàlisi de la sexualitat femenina", editat per la Janine Chasseguet-Smirgel, edició del 1989.
Dedica una bona quantitat de pàgines al que Freud va teoritzar sobre la sexualitat femenina. Com a anècdota: sabíeu que Freud considerava que la dona sentia frustració pel fet de no tenir penis? (!!)

Herman Hesse. Unterm Rad. Suhrkamp. Taschenbuch. 1972. = Herman Hesse, "Sota la roda", edició del 1972. El conegut i controvertit escriptor alemany, Herman Hesse, en una de les seves novel·les més conegudes, ens parla de la frustració d'un sistema educatiu que no funciona, en clau clarament autobiogràfica. És el primer que llegiré!

Georg Lukács. Die Theorie des Romans. Ed. Hermann Luchterhand. 1971. = Georg Lukácks. "Teoria de la novel·la". Teorització del gran ideòleg marxista sobre la novel·la. Últim llibre que va escriure abans de la seva tria pel marxisme.

Sacher Masoch. Ein weiblicher Sultan. Die Liebesnächte einer Despotin. Ed. Inter. 1983, que vol dir Sacher Masoch. "Una sultana femenina. Les nits d'amor d'una dèspota". Ed. Inter, edició del 1983. De l'austríac Sacher Masoch deriva la paraula massoquisme. Es tracta de literatura eròtica i, bé, crec que el títol ho diu tot sobre el llibre. De la Velvet Underground hi ha cançó que fa honor a un dels seus llibres més coneguts: Venus in furs.

PS = la manera de citar els llibres no respon als criteris estàndars establerts. Però m'interessava només destacar aquests aspectes. La major part de les informacions les dec a la inestimable col·laboració del meu Chris. A llegir!

26 comentaris:

Rosalía Navarro ha dit...

Me encantan los mercados de segunda mano, el olor a libro viejo, el tesón de encontrar joyas literarias. Pues eso Dona, a leer.
Besos wapa.

Jaume ha dit...

Veig que al final us en vaig fer ganes :).

Avui hem passat pel flohmarkt del Naschmarkt i també hem pensat amb vosaltres, però he tengut la consideració de no trucar un dissabte al matí ;).

Anònim ha dit...

Anda, anda Dona Invisible, eres como mi chica...a ti te gustan mucho los mercadillos...venga me quedo con el de "teoría de la novela".
Un besazo maja.

Ignasi ha dit...

Ja veig que nomès t'agraden els best-sellers i la "literatura d'autoayuda sopinstant".

Kierkegaard!
Dèu n'hi do!

I desprès suposo que cap al cine mès antic del mòn, a veure un programa doble Bergman-Tarkovsky per divertir les neurones amb algo lleuger.

http://www.youtube.com/watch?v=wt0NiD55s3c

Avui que tinc temps i ganes...

"Me encontraba en gratísima compañia.
Venus estaba frente a mí, sentada ante una gran chimenea renacentista.
Esta Venus no era una mujer galante de las que combatieron bajo ese nombre al sexo enemigo.
No.
Era la diosa del amor personificada que, sin dejar de recostarse en una butaca, removía el fuego que arrebolaba la palidez natural de su rostro, en tanto que acercaba a la llama, de vez en cuando, sus breves pies".

Bon inici el de "La Venus de las pieles".

Et proposo un joc més inocent que el del citat llibre.

Dos inicis.
Endevina obra i autor/a.

1. "El pueblo de Holcomb está en las elevadas llanuras trigueras del oeste de Kansas, una zona solitaria que otros habitantes de Kansas llaman -allá-".

2. "Si hay alguien entre el público que no conozca el arte de amar, que lea esta obra y, cuando se haya documentado leyéndola, que ame".

Son lectures d'un temps on encara m'era extrany llegir en catalá. Sorry.

Quants llibres comprats al mercat de Sant Antoni els diumenges pel matí!

Ignasi ha dit...

http://www.youtube.com/watch?v=34jbwTmJzgM&feature=related

Aquí s'entèn millor la famosa "coletilla filosófica".

Nuria ha dit...

Pues venga a leer y ya nos contarás después.
En mi ciudad hay los sábados un mercadillo de libros de segunda mano pero a mí la verdad esos mercadillos no me llaman.
Besos

Dona invisible ha dit...

Rosalía, ya me lo he imaginado que te gustarían estos mercados, ya. De momento estoy muy liada con "Y punto", que me está gustando mucho! Después seguiré con estos otros.
Un abrazo!

Jaume, sí, gràcies per avisar-me!!! vam arribar-hi una mica tard i moltes parades ja estaven tancant, però alguna cosa vam arreplegar, ves :-)
Algun dia fem una visita al Flohmarkt dels dissabtes tots junts.

Norma, me encantan los mercadillos, jeje... Pero estoy segura que no supero la librería personal de Lía. Ay, me encantaría verla! ¿Teoría de la Novela? Buena elección :-)
Un abrazo!

Nomás por fun, hehehe... lectura lleugereta, res, per passar la tarda entretinguda. En realitat no he llegit cap d'aquests llibres (encara) i crec que tota persona té un cert interès per la filosofia en algun moment de la seva vida, encara que es vesteixi d'alguna altra cosa...
Molt bons els Faemino i Cansado!! heheh, m'has fet riure.
De les dues novel·les que m'has posat (uf, mare meva, un examen diumenge al matí!!!), la primera "Kein Ahnung" o altrament dit: Ni idea! I la segona pot ser de l'Ars Amatoria del poeta Ovidi? Ai, ai, que suspenc...
Ai, el mercat de St. Antoni...
Una abraçada

Nuria, a ver si puedo conseguir leerlos todos (teniendo en cuenta que están en alemán, igual para el año que viene en estas fechas...), pero antes tengo que acabar "Y punto".
Esos mercadillos tienen algo especial para mí... supongo que tanta historia en cada libro. En fin.
Besos!
Ostras, pu

Nuria ha dit...

Yo también estoy muy liada con "Y punto", me está gustando mucho, ya no me falta mucho para el final, bueno sólo 200 páginas, pero teniendo en cuenta que el libro tienen 800 me falta poco.
Besosss

Ignasi ha dit...

Bravo Dona invisible!
Ovidi, si senyora!
Ja estàs aprovada.
Si vols nota, tinc tres pistes:
La primera, es indirecta, i parla d'una novela ben famosa escrita...a quatre mans?

http://www.youtube.com/watch?v=0Dl2fUPCg3w&feature=related

Dona invisible ha dit...

Nuria, tú vas muy adelantada!! A mí me falta mucho más. Pero, bueno, lo conseguiremos, porque el libro me ha atrapado.
Besos!

Nomás por fun, aviam, em sembla que vaig una mica perduda. Ha de ser un autor americà. El tema pot ser com de por o de misteri? Una novel·la famosa? Segur que n'he sentit a parlar... Se n'ha fet alguna pel·li? No me'n diguis el resultat encara, eh?

Una abraçada!

Una mujer y mil imágenes, Arlette ha dit...

Dona, t'han donat feineta, ja veig!! bé ja aniràs dient les opinions dels llibres! a llegir...

A mi aquests mercats també m'agraden molt.

Una abraçada!

U-topia ha dit...

Ohhhh!!!! quina sort... També m'agraden aquests mercats però normalment no trobo gaires llibres (em sembla que deu tenir relació amb el meu caràcter impacient...). També em passa lo mateix als mercats de roba.
Jo diria que, en general, n'hi ha pocs noms de dones que són coneguts, no tan sols de dones feministes. La història, fins fa poc, ha sigut ANDROCÈNTRICA (aquesta paraulota és molt gràfica). Els historiadors donaven uns valors als homes i altres a les dones, el seu interés anava dirigit als valors masculins que dominaven l'espai públic (política, economia, cultura, etc.) i marginaven, o no prenien en consideració, els valors i aportacions de les dones.
Diria que va per aquí el tema... Com el veus tú?
Per cert, aquest cap de setmana que he anat a casa de la meva mare on encara tinc llibres, m'he adonat de quants llibres vaig llegir de Herman Hess.... ahhh i per contes eròtics els de l¡Anaïs Nin (també em vaig adonar de tot el que he llegit sobre ella i d'ella).
Ptnssss

Dona invisible ha dit...

Arlette, sí! Se m'ha girat feina! Tot un repte llegir aquests llibres. A mi m'agraden aquests mercats, encara que només sigui per passejar-hi i passar un bon matí.
Una abraçada!

Laura Uve, normalment no trobo tanta cosa, però mira, aquesta vegada, amb ajuda, vam trobar en un moment força llibres.
Sobre les dones que hagin passat el filtre de la història de la filosofia, estic bastant d'acord amb tu, per no parlar del fet que el paper que se'ns ha atorgat tradicionalment és el de ser a casa i cuidar dels fills, amb la qual cosa poc temps quedava per a la ciència i el pensament.
Ostres, Herman Hess i Anaïs Nin! Tu sí que en saps :-)
Petonets!

Ignasi ha dit...

L'autor es americà.
La novela, extraordinaria, va crear una categoría per se.

Segona pista i, per a tú, segur que definitiva:

http://www.youtube.com/watch?v=bRfVhlxgZZk

Electro Glide in blue
Robert Blake

Curiòs.
A EGBIB, un excel·lent film, feia de policia.
Al que va adaptar la tre-men-da novela objecte de l'endevinalla, d'assassí en parella.
I a la vida real...va assassinar la seva parella.

Em sorprendria que em demanesis la tercera pista.

Per cert, veient la mùsica citada al teu perfil, els Radiohead encaixarien força.

Una abraçada DI!

Dona invisible ha dit...

Hahaha, m'ha agradat això de DI.
Mmmm, "A sang freda", de Capote?
Radiohead m'encanta!
La pista de l'assassinat ha estat definitiva. M'avergonyeixo de no haver-la encertat abans!
Una abraçada!

Eli ha dit...

Ja em deixaràs el de Kierkegaard, encara que jo no tinc un traductor (automàtic?) tan bo com el teu :)
I sí, anar als Flohmarkt, "mercadillus", "rastros" és una passada. Són una gran font d'inspiració tant pel que fa al personal que hi trobes com pels objectes, llibres... ah! i això de trobar notes als llibres és molt divertit i misteriós.
Küsse
Eli

Dona invisible ha dit...

Hehe, ja te'l deixaré. Serà una bona pràctica d'alemany. Naja, però jo no tinc el bagatge filosòfic que tu tens.
Ostres, encara me'n recordo de la teva anècdota en comprar aquell gros rellotge als Encants :-))
Per cert, no t'oblidis de la pregunta sobre les dones i la filosofia. M'interessa la teva opinió! Em pregunten si coneixes la Judith Butler.
Küsse viel mals!

Ignasi ha dit...

http://www.youtube.com/watch?v=D0mc4noHquQ&feature=related

Increíble Harper Lee, que va posar en paper "To kill a mockingbird" i va ajudar decisivament a Truman Capote a fer el mateix, dos anys desprès, amb "A sang freda".
Tota la crueltat i manca de compasió reflectides a la segona havien estat valor i compasió a la primera.
Dues obres mestres.
Que van ser extraordinariament traspasades al celuloid per Robert Mulligan i Richard Brooks.

Miss Lee té 84 anys hi encara va per les escoles de secundària dels Estats Units, on es venerada com es mereix.

Vaig llegir pàgina per pàgina "Matar a un ruiseñor" a Mireia, la meva filla gran, quan tenia 10 anys.
Inevitablement, a les darreres pàgines em va veure plorar.
Ara en té 20, i l'he vist plorar jo amb la película.

http://www.youtube.com/watch?v=27x0YSmMrrc

Scout Finch té molt de Harper, Peewee (0:11) estava inspirat en Truman Capote de nen, quan Harper el va conèixer. Robert Duvall (3:06) debuta amb l'estremidor paper de Boo Radley. I Atticcus Finch, bé, porto anys intentant-ho.

Quin premi vols amiga?

Dona invisible ha dit...

Caram, tota una lliçó de cinema i literatura. Aquest és el meu premi, nomás por fun!
Tot un honor de pare, la teva filla, a qui pots ensenyar clàssics com "Matar a un ruiseñor", boníssima pel·lícula.
Una abraçada!

oliva ha dit...

Dona Invisible, he pensado posible respuestas a por qué hay tan pocas mujeres feministas conocidas o por qué la historia a olvidado el papel de la mujer, su labor, sus funciones a lo largo de la Humanidad... pero veo (después de leer los comentarios que no va de esto...).

No he leido a ninguno de los autores que mencionas en esta acertada publicación, tampoco a mujeres que han escrito sobre el feminismo (Betty FRlEDAN, Sheila ROWBOTHAM , Kate MILLET, Simone de Beauvoir). Me excuso comentando que últimamente los libros que caen en mis manos están escritos por mujeres... sé que no es suficiente, pero leyéndote a ti, conseguiré saber un poco más...

saludos, está muy entretenido.

Ignasi ha dit...

Vas conèixer a la meva filla Mireia cantant amb els Garlic, i vas fer un bonic comentari al blog de Rosalía.

No t'ho havia agrait.

Aquest any estic enamorat d'una altra veu:

http://www.youtube.com/watch?v=elSI8Q51NCg&feature=channel

La Silvia Cruz acaba de treure el seu primer disc "Las reinas del matute", amb les seves amigues (Las migas).

I a un terrat del Poble Sec va gravar "Menuda"

http://www.youtube.com/watch?v=Ji3HjgteyHs

Pot cantar el que vulgui que em fa feliç.
Espero que a tú també.

Es el teu premi DI.

Una abraçada amiga!

Dona invisible ha dit...

Lemaki, en realidad sí que tiene que ver más o menos tu comentario con mi pregunta. La idea era averiguar por qué hay tan pocas mujeres filósofas conocidas. En tu comentario se puede deducir también alguna respuesta.
De las autoras que has mencionado algunas no las conocía. Ya ves, siempre aprendemos unas de otras.
Un abrazo!

Nomás por fun, el vídeo i el grup que va posar la Rosalia de la teva filla em va encantar. I així ho vaig expressar.
De la Sílvia Cruz n'havia sentit a palar, però encara no n'havia escoltat res. Gràcies pel premi! És realment una veu molt especial.
Una abraçada!

LLONXANA ha dit...

¡Vaya coincidencia! Ayer mismo me pasé la tarde en una librería en busca y captura de algo que despertara mi interés. Pero debo andar inapetente porque sólo me llevé uno sobre el origen y motivos de algunas leyendas urbanas y otro de Millas qué (mea culpa)no recuerdo como se titula pues ni lo he sacado del bolso todavía.
De los libros que mencionas sólo conozco el de Wilde, que a pesar de conocer a la perfección su argumento, no lo leí hasta este verano. Y el que me parece más sugerente es el de "Una sultana femenina. Las noches de amor de una déspota".
No olvides hacernos llegar tu opinión.
Abrazos

Dona invisible ha dit...

Llonxana,
bueno, el simple hecho de pasear por las librerías, ojear libros, bien vale la pena. Y si te llevaste esos dos libros, mejor que mejor. El que comentas sobre leyendas urbanas tiene muy buena pinta :-)
Y tienes razón, el libro (de entre los que compré) que mencionas es bastante sugerente...
Un abrazo!

Eli ha dit...

Buf!!!
El tema de les dones escriptores, feministes, filòsofes és realment complex. Sempre hi han sigut i mai no se les ha reconegut. Per citar-ne alguns exemples: Aspàsia, Hipàtia, Christine de Pizan, Olympe de Gouges, Mary Wollstonecraft, Harriet Taylor-Mill, Rahel Varnhagen, Edith Stein, Simone Weil, Hannah Arendt, Simone de Beauvoir... Bé, la llista seria molt llarga.
M'agradaria, però, afegir que moltes vegades aquestes dones acaben fent ombra als homes. Es parla de Beauvoir quan es parla de Sartre, es parla de Hannah Arendt quan es parla de Heidegger, es parla d'Aspàsia quan es parla de Pèricles... (tot i que, per sort, no sempre és així, és clar).
L'androcentrisme, que comenteu, molts el veuen com una cosa natural. Pensen que l'home té més força i, per tant, té el dret d'imposar-se. Però això és només una manera de veure les coses (bàrbara, per cert)i n'hi ha moltes més, com per exemple el considerar que els éssers humans són diversos, amb qualitats diverses i que tots poden aportar el seu granet de sorra. En fi... me'n vaig "por ahi" amb el meu món utòpic.

Dona invisible ha dit...

Eli, gràcies!!! Em faig creus que moltes d'aquestes dones que cites no les coneixia. Prometo buscar-ne informació. Està clar que la història les ha esborrat, però ara toca recuperar-les.
Petons!!!