La dona invisible que vesteix de lila

La meva foto
Viena, Austria
No sé si va ser el dia que vaig veure representada "Carta a una desconeguda", d'Stephan Zweig al teatre Borràs de Barcelona o si potser va ser la meva estada a Viena el setembre de 2009. El cert és que la decisió de venir a la capital austríaca respon a motius purament filosòfics i d'impuls vital. O potser no, potser només busco i busco, sense saber ben bé què. I tinc ganes de compartir tot el que em passi pel cap amb vosaltres. Espero que tingueu paciència i que em visiteu moltes vegades.

27 d’oct. 2010

William S. Burroughs: a man within



A Thanksgiving Prayer
(...)
Thanks for the KKK.
For nigger-killin' lawmen, feelin' their notches.
For decent church-goin' women, with their mean, pinched, bitter, evil faces.
Thanks for "Kill a Queer for Christ" stickers.
Thanks for laboratory AIDS.
Thanks for Prohibition and the war against drugs.
Thanks for the last and greatest betrayal of the last and greatest of human dreams.


William S. Burroughs

La següent pel·lícula que vaig veure inclosa dins el Festival "Viennale" -que està tenint lloc a la bella ciutat de Viena- és un documental sobre l'escriptor de la Beat Generation, William S. Burroughs. Tan sols havia sentit a parlar abans de la seva famosa novel·la Naked Lunch, de la qual Cronenberg va fer una versió cinematogràfica, de què podeu obtenir més informació aquí (cliqueu-hi). Però a través del documental "William S. Burroughs: a man within", un món desconegut s'ha obert als meus ulls i ment. Un univers paral·lel, delirant i excèntric en un context de l'Amèrica dels anys 50 i posteriors, que va veure néixer un grup d'autors -Ginsberg, Kerouac i el mateix Burroughs- embolcallats pel món de les drogues mirant de trobar una fugida a la dècada (potser idealitzada ara) dels 50 al país de les suposades llibertats i oportunitats.
El documental m'ha fet arribar un home crític, turmentat, forassenyat, fugit de tota llei, dogma, norma o convenció, que va patir, però, fins al final de la seva vida.
Em va sobtar que Burroughs estigués al costat de tants personatges de l'escena cultural (o contracultural) de l'època: Andy Warhol, Patti Smith, Iggy Pop, Kurt Cobain, Cronenberg, Peter Weller, Dennis Hopper... i tants altres. Em va sobtar que influís dins el moviment Punk i que tingués una més que probable obsessió per les armes fins al punt de tenir-ne la casa plena i de disparar per accident (fins a matar-la) la seva dona.
Burroughs era un personatge sinistre, fora de la llei, amb signes inequívocs d'afectació per les drogues, que va viure el turment i la por a enamorar-se per no haver de patir.
El documental té una durada d'una hora i mitja i presenta els testimonis de les persones que van experimentar episodis vitals al seu costat. Personatges marginals, autèntics, contracorrent.
Sé que el que hauria de fer ara és llegir alguna de les seves obres (i ho penso fer) per poder comprendre'l millor, però el que em va quedar clar amb el documental és que va patir una vida trista i infeliç: després de la mort de la seva dona, el seu fill va morir també de sobredosi després d'haver tingut un transplantament de fetge, per emular el seu pare, cosa de la qual es va sentir culpable tota la vida... I al final dels seus dies, el que va escriure era alguna cosa així com: "L'única certesa és que l'amor és un pal·liatiu per al dolor (painkiller)". Us deixo amb una de les cançons que van inspirar Patti Smith (dins el disc "Peace and Noise"). Cliqueu aquí per escoltar-la.

14 comentaris:

Ignasi ha dit...

He conegut tangencialment a Burroughs.
Primer per "On the road", llibre que he rellegit amb plaer cada cert temps.
Més tard, a "Drugstore cowboy", estimable película (per mi la millor) de Gus van Sant, on s'interpreta a si mateix com a connaisseur de drogues legals e il·legals.

http://www.youtube.com/watch?v=GnalQpUZsGc

No em sembla precisament un tipus simpàtic, però si bastant coherent.
Segueixo dubtant si llegir "El almuerzo desnudo".

sé de cine ha dit...

El otro día en el cable justo dieron una película sobre él, no era un documental. La película se llama Beat y Kiefer Sutherland hace de Burroughs y Courtney Love de su esposa. Tiene unas locaciones muy lindas y está bien recreada la época. Me gustaría ver el documental

Nuria ha dit...

Me parece muy interesante lo que nos cuentas de este escritor y de su vida triste.
Echaré un vistazo a su bibliografía para ver su obra completa.
Dejo para esta tarde los enlaces que acompañan esta entrada.
Un beso

Anònim ha dit...

Si hay documental me lo veo...me gusta. Voy a ver esos enlaces que dejas Dona Invisible...
Saludos maja.

Rosalía Navarro ha dit...

Citas a un hombre especialmente controvertido que habla de la revolución mental. Un artista que rompió con las reglas del lenguaje e experimentó con él. Creo que incluso fue juzgado por la muerte de su esposa. Lo conozco más literariamente; Maricas, una historia basada en el ambiente gay mexicano, gato encerrado...
Estupenda entrada Dona I.
Besos wapa.

Dona invisible ha dit...

Nomás por fun, jo crec que "Almuerzo desnudo" ha de valdre la pena, segur... A mi tampoc no em sembla un tipus especialment simpàtic, però sí que trencà amb les normes del moment i que va aportar moltíssims elements a la novel·la. Fins i tot algunes paraules conegudes provenen d'ell: Blade Runner, per ex. Gràcies pel fragment que has posat, no coneixia aquesta pel·lícula...
Una abraçada.

Sé de cine, me apunto la película de ficción que comentas, con Courtney Love, que sin duda formó parte también de su círculo. El documental vale muchísimo la pena, está basado en los testimonios de muchísimos personajes que le conocieron y en documentos reales de la época.
Un abrazo intercontinental!

Nuria, a mí también me interesó mucho. Me preguntaba si todos los escritores no tienen esta parte de sufrimiento y de "choque" con el exterior que les impulsa a escribir. Este señor econtró otras válvulas de escape también: drogas, armas... la escritura era la menos destructiva.
Un abrazo!

Norma, te gustará si puedes conseguirlo. La verdad es que quizás tarda un tiempo a salir publicado o a estar en los círculos comerciales. Gracias por tu visita y mejórate!
Besos.

Rosalía, cierto... Controvertido lo es, sin duda. Respecto a lo de su mujer, sé que también se exilió a México para huír de las normas, puesto que allí no iba a ser tan castigado como en EEUU. Y por lo que dices esa época dio sus frutos literarios...
Gracias y besos!

U-topia ha dit...

Es una generación espectacular, muy interesante por la intensidad con la que viven la vida y lo transgresores que son, pero se perdieron, en parte, por el abuso de las drogas. Yo no los conozco tampoco demasiado bien. Leí en los años 80 algo de Kerouac.
Me encanta Patti Smith, Janis Joplin... también abusaron mucho de las drogas... pero me gustan mucho. Esa canción es preciosa.
Una entrada muy interesante y esa peli ha dado muchos frutos ehhh...

Un abrazo grande.

Dona invisible ha dit...

Laura, también me encanta Patti Smith y Janis Joplin, sobre todo la primera...
Esa generación se autodestruyó intentando romper con todo, pero nos quedan sus obras. Yo tampoco los conozco muy bien, pero la peli me los ha rescatado de mis muchas lagunas.
Otro abrazo grande!

oliva ha dit...

No conocía a este autor.
He encontrado que "se dedicó a la experimentación formal: Técnicas como el cut-up, consistente en collages narrativos o un esfuerzo denodado por destruir las normas sintácticas y semánticas sin perder el sentido de lo relatado. Según Burroughs, el ser humano está alienado por el lenguaje. Considera que el lenguaje (y las normas gramaticales y sintácticas que le caracterizan) es un organismo parásito, un virus, que ha elegido nuestras mentes como hábitat. El problema se complica porque los seres humanos infectados no saben que lo están".
Menuda reflexión, es cierto, estamos totalmente influenciados por las palabras, sus significados, de ahí que repitamos expresiones, frases, citas sin intentar crear composiciones nuevas, sin aprender más vocabulario...
"Para Burroughs, la auténtica revolución no es de índole social, sino mental. Deshacerse del virus lenguaje es el primer paso."

Me gustó mucho este autor, a pesar de la vida tan autodestructiva de la que hizo gala. Interesante post, me gustó mucho.

saludos.

Dona invisible ha dit...

Hola, Lemaki,
gracias por la cita que me has regalado sobre este autor. Desconocía que él pensara eso sobre el lenguaje. De hecho el poema que he citado "Thanksgiving prayer" sigue un poco ese precepto sobre el lenguaje, ya que no contiene muchas frases sinó un seguido de referencias con una lógica de sentido. Es muy interesante lo que dijo sobre el lenguaje, aunque yo creo que el lenguaje es precisamente lo que configura nuestro mundo. Sin lenguaje, nada existiría...
Gracias por tu aportación, Lemaki.
Saludos!

Ignasi ha dit...

Les coses es creen
en el mateix moment
que les anomenem.

Res ni ningú no existeix
sense un nom.

Cada carrer
cada estatua de pedra
té un origen
un primer dia.

No puc pensar en quelcom
sense imaginar-ho abans
amb les paraules.

El món
aquest inmens diccionari
en moviment.

(David Escamilla (1969-)

Dona invisible ha dit...

Nomás por fun, totalment d'acord amb el poeta Escamilla. El llenguatge construeix la nostra realitat, ho és tot. Sense llenguatge no puc imaginar el meu món. Wittgenstein, el famós filòsof austríac, també ho pensava així.
Que tinguis un bon dia de festa!

LLONXANA ha dit...

Aplaudo entradas como esta porque suscitan enormemente mi interés. Por supuesto si vas a leer algo de este autor, no te olvides de hacer una reseña contándonos tu impresión. Yo ando liada porque la avaricia me ha hecho empezar tres libros distintos pero no está de más saber de otras obras.
Un besazo

Dona invisible ha dit...

Llonxana, me alegro de haberte transmitido ese interés. Si leo algo sobre él, lo reseñaré aquí. ¿Tres libros a la vez? Ya nos mantendrás informados.
Un abrazo grande!