La dona invisible que vesteix de lila

La meva foto
Viena, Austria
No sé si va ser el dia que vaig veure representada "Carta a una desconeguda", d'Stephan Zweig al teatre Borràs de Barcelona o si potser va ser la meva estada a Viena el setembre de 2009. El cert és que la decisió de venir a la capital austríaca respon a motius purament filosòfics i d'impuls vital. O potser no, potser només busco i busco, sense saber ben bé què. I tinc ganes de compartir tot el que em passi pel cap amb vosaltres. Espero que tingueu paciència i que em visiteu moltes vegades.

12 de des. 2010

Para mi yayo

(he estat pensant-hi tot el dia i, després de valorar-ho molt, he decidit publicar això que vaig escriure fa un temps. En aquestes dates va morir el meu avi fa més de deu anys. No sóc creient, ni ell tampoc no ho era. Però continuarà viu en mi fins que jo mori.) Para ti, yayo.

Una de les millors persones que he conegut mai és el meu avi. No va tenir molta sort, va néixer pobre. Es va haver de barallar amb la vida per sortir endavant. Va passar gana, molta gana, tanta que va aprendre a menjar de l’hort del veí en una Andalusia en què fins i tot els arbres semblaven tristos. Van matar el seu germà, el van assassinar els qui després van estar 40 anys convertint Espanya en un país autàrquic, endarrerit i sense memòria. Va aprendre tot sol a llegir i a escriure, va acabar essent català fins a l’espinada, encara que no parlés ni una paraula de català. “En aquesta terra és on he menjat”, em deia. Encara recordo les tardes que havíem passat ma germana i jo assegudes al seu costat, la seva manera d’aconseguir un acudit de gairebé tot. Sempre m’he preguntat com podia continuar essent tan bona persona malgrat tot el que havia patit. Mai oblidaré la seva darrera mirada llarga i com va aixecar el cap malgrat l’asma traïdora que va acabar amb el seu cor tan fort, quan va saber que la meva germana i jo érem allà hores abans de morir. Hi ha persones que no haurien de morir mai.

21 comentaris:

Ignasi ha dit...

El joven y el anciano
mezclados corren
a la tumba aciaga.
Alguno, afortunado
cogido de la mano.


Crec que ell ho va fer agafat de les vostres mans... afortunat.

Aquestes lletres diuen molt de tu... amiga!

Nuria ha dit...

Realmente tu abuelo no ha muerto pues sigue vive en tu recuerdo.
Hay personas que, sin duda, dejan huella, y tu abuelo ha sido una de ellas. Luchador y amante de la vida.
Un besote

Dona invisible ha dit...

Ai, nomás por fun, tant de bo ell notés l'escalfor de les nostres mans en aquell moment. M'ha agradat molt el poema. És teu? Aquesta entrada significa trencar una mica la línia que segueixo en aquest bloc, perquè és molt personal, però crec que el meu avi es mereix aquest petit homenatge i més.
Gràcies per acompanyar-me a través de l'entrada!

Nuria, era una persona muy especial y se nos quedó para siempre su recuerdo. Y tienes toda la razón que era un hombre amante de la vida, de hecho el se fue sin querer irse. De eso estoy segura.
Un abrazo!!

Anònim ha dit...

Me he emocionado con tu entrada amiga. Perdí a mis padres esta pasada primavera. Eran muy mayores cuando me tuvieron, soy la pequeña...a mis abuelos no los conocí pero que palabras tan hermosas le dedicas a tu yayo...
Un besazo majeta.

TRoyaNa ha dit...

Creo que las personas viven mientras viven en nuestra memoria,así que el teu iaio continua vivo mientras viva en vuestro recuerdo.
Por lo que cuentas,fué luchador y también muy querido,me parece que ésa es la verdadera gloria que se puede disfrutar en vida.
un abrazo

Dona invisible ha dit...

Siento mucho lo que te ha pasado este año, Norma. Te mando un abrazo cálido, aunque esté en la fría Viena. No quiero que nadie se ponga triste, pero después de los años creo que vale la pena seguir recordando a quienes fueron tan importantes en nuestras vidas.
Las palabras que le dedico salen directamente del corazón.
Besazo, guapa!!!

Troyana, así es. Sí! La gente lo quería muchísimo. Fue el mejor padre para mi madre y el mejor iaio para sus nietas. Y un activista subversivo en una época en que no era nada fácil implicarse. Todo un orgullo ser su nieta.
Un abrazo!!

U-topia ha dit...

M'alegro molt que hagis decidit publicar el teu escrit, segur que al teu avi li agradaria sentir aquestes paraules teves.

Són persones admirables... van patir tant i, a la vegada, van lluitar tant per sortir endavant que han deixat un record que perdurarà mentres nosaltres estem vives.

A més la seva lluita va tenir un doble valor perque ho van fer per tirar endavant la seva família i van lluitar per canviar la situació política d'aquest pais.

Recordar-los és força consolador i, com han dit altres persones, és una manera de mantenir-los vius.

Una forta abraçada per tú i la meva admiració i record pel teu avi.

Ignasi ha dit...

Els versos son meus?
Només en part.

"Al débil como al fuerte
Aguarda eterna noche;
Fuerza es pisar la senda de la muerte.
A aquel por una parte
Hacen las furias diversión de Marte;
Al otro la onda traga;
El joven y el anciano
Mezclados corren a la tumba aciaga,
Y ansiosa de ruina,
A ninguno perdona Proserpina".

la Oda XXVIII de Horacio me inspiró.
Cuando murió Panikker los escribí.
Ahora los leo para tí.

Rosalía Navarro ha dit...

Preciosa entrada. Ahora conozco otro lado de Dona Invisible, uno humano y tierno.
Besos wapi.

Dona invisible ha dit...

Laura, exacte, jo crec que, a més del seu valor humà hi ha l'afegit que varen viure una situació que els posava a prova i va treure, en aquest cas, el millor de la persona. També això el va fer especial per a mi i va contribuir a la meva profunda admiració... Gràcies per compartir el sentiment. Un petonàs!

Nomás por fun, doncs gràcies de nou per descobir-me Panikkar, un filòsof que desconeixia i que veig que va dir coses molt interessants. I la teva versió del poema m'agrada molt, sí.
Petons.

Lia :-), en este caso, todo es puro sentimiento. No puedo más que sacar ese lado
Besos!

LLONXANA ha dit...

Coincido plenamente en cuanto que todos perduramos mientras alguien nos recuerde: una plaza en la mente, en el corazón de alguien, no es fácil de lograr pero aquél que lo logre, como ocurre con tu abuelo, es porque sin duda se lo merece.
Un beso muy grande Dona y no te arrepientas de tu tierno homenaje porque no hay nada más bonito y justificado que publicar un sentimiento tan grande a los cuatro vientos.

Una mujer y mil imágenes, Arlette ha dit...

M'he emocionat molt amb aquets entrada. Se'ls estima molt als avis i et porten uns valors fonamentals com a persones i són admirables perquè han patit moltissim i no han perdut l'essencia de ser bo.

Dona invisible ha dit...

Llonxana, no lo había pensado, pero es cierto: no todas las personas permanecen en la memoria. El recuerdo de mi abuelo, además, estoy segura que lo comparto con muchas otras personas, ya que se hacía querer allí donde iba.
Gracias, tenía miedo de exponerme tanto, pero estoy muy contenta de la gente que me sigue en el blog y me sentí preparada para compartir algo tan personal con vosotros :-)

Arlette, oi que sí? aquella generació que va viure la guerra i la postguerra... no em puc imaginar com devien patir, però van tirar endavant. Per a mi són uns referents que no vull perdre mai.
Petons!

Anònim ha dit...

Es curioso como los abuelos, o eran unos cabrones o eran entrañables.

Eli ha dit...

Invisible!
Els escrits que brollen de la sinceritat són transparents. Aquest escrit és molt bonic. A mi m'ha deixat sense paraules. La mort d'un avi estimat és una mort molt difícil.
I sí, crec que és en les situacions límit que es posa a prova la "fusta" d'una persona.
La imatge de "seure a la falda" és un record de la infantesa que també tinc molt present... aiiiii
Avui t'envio més petons que mai!
Eli

Dona invisible ha dit...

Jordim, pues razón no te falta, fíjate. Bienvenido a mi blog. Pásate cuando quieras.

Eli, exacte, recordo el dia que va passar com si fos avui i el sentiment de buidor i d'impotència. Acceptar que se n'havia anat va ser un pas molt dur. Sembla increïble, perquè tots sabem que aquí no ens quedem ningú, però ell no, no ho podia acceptar.
Gràcies, Eli, per la teva calidesa i per ser-hi. Quina sort vaig tenir de conèixer-te!
Petons

oliva ha dit...

Es una entrada muy bonita. Podría ser la mía o la de cualquiera que te leemos, ya que de alguna manera, nuestros abuelos lucharon en un bando u otro. Sus hijos y Ellos mismos, sufrieron las consecuencias de la absurda dictadura, perdieron familiares, sus casas, sus trabajos y más tarde tuvieron que sobrevivir de cualquier manera al castigo al que fueron sometidos. Mis dos abuelos lucharon en el bando republicano, uno por principios y otro porque lo alistaron, obligándoles a participar en la contienda. Pero fueron sobre todo sus hijos (nuestros padres), los que peor lo pasaron: años de hambre, de trabajo muy duro para salir adelante, de abandonar el pueblo y buscar más suerte en las zonas industriales que por entonces comenzaban a destacar.

Un excelente recuerdo a tu abuelo y a todos los abuelos de la guerra civil española. Un sinsentido que a día de hoy, no ha permitido que se cierren las heridas, sin reconocer a los miles de cadaveres, ya restos, que hay enterrados en cunetas y montes.

Un abrazo.

Dona invisible ha dit...

Oliva, tienes toda la razón. Es la historia de todo el mundo en España... Pero los hubo que se implicaron más y otros menos. En mi caso la implicación política de mi abuelo (tras la muerte de su hermano, por comunista) marcó mi vida, ya que así también se conocieron mis padres. O sea que tengo mucho de eso en mi sangre. Estoy de acuerdo contigo en que después también nuestros padres lo han pasado realmente mal; de hecho es un poco la generación del palo: tuvieron que ayudar a sus padres a salir adelante, trabajaron duro en fábricas, tuvieron que emigrar (bueno, en mi caso, fueron mis abuelos) y luego lo han sacrificado todo por sus hijos. Toda una generación que merece una entrada. Pero ahora me apetecía hablar de mi abuelo, porque era una persona muy especial, a parte de su implicación política. Su sentido del humor lo echo de menos, realmente. No he conocido a nadie igual, que me haga reír de forma tan sana.
Me alegro de contribuir al recuerdo de todos los abuelos que vivieron la guerra civil (creo que cada vez quedan menos, por desgracia para nuestra memoria histórica).

Un abrazo!

Ofelia Gasque Andrés ha dit...

Emotiu homenatge al teu yayo que ja no nomès estimes tu, jo també ho faig perque la teva evocació m'ha arrivat als ossos.
Uns ossos que aquests díes també pensen en els seus avantpasats. Estem aquí gràcies a ells i viuen en les nostres cel.lules gracies al seu amor, passió i esforç.
Segur que la força del teu yayo habita dins teu.
Una forta abraçada***

Dona invisible ha dit...

Oliva, se me olvidaba algo más: sobre las fosas comunes. Es algo que tengo clavado com una espina, el hermano de mi abuelo está en una de esas fosas en Málaga. Estuve investigando la manera de exhumarlo, pero es tan difícil y costosa la identificación de los cuerpos, que al final desistí, pero se me queda clavado. No es justo que los fachas pudieran visitar a sus familiares en las tumbas y el resto sigamos con nuestro dolor de algo que se tapó, así sin más, como si pudiera olvidarse.
Un abrazo!

Ofelia, gràcies per la teva empatia, m'has emocionat, guapa! Potser també són les dates que ens conviden a recordar els que no hi són... També penso que no seríem res sense ells. I és ben cert que, en el meu cas, tots els seus ensenyaments, la senzillesa, el "savoir faire" m'aporten un camí quan m'erro, com si escoltés les seves paraules encara.
Petons!

LaMirandolina ha dit...

Els avis, quins grans mestres!