La dona invisible que vesteix de lila

La meva foto
Viena, Austria
No sé si va ser el dia que vaig veure representada "Carta a una desconeguda", d'Stephan Zweig al teatre Borràs de Barcelona o si potser va ser la meva estada a Viena el setembre de 2009. El cert és que la decisió de venir a la capital austríaca respon a motius purament filosòfics i d'impuls vital. O potser no, potser només busco i busco, sense saber ben bé què. I tinc ganes de compartir tot el que em passi pel cap amb vosaltres. Espero que tingueu paciència i que em visiteu moltes vegades.

21 de febr. 2013

Història de (la) mentida

Eine Lüge hätte keinen Sinn, wenn man die Wahrheit nicht als gefährlich empfinden würde.
"Una mentida no tindria cap sentit, si la veritat no fos percebuda com a perillosa."

Alfred Adler (1870-1937) Psicòleg i psiquiatre austríac 

La mentida de la mentida per la mentida a la mentida amb la mentida fins a la mentida des de la mentida i entorn de la mentida, a través de la mentida cap a la mentida des de la mentida dins la mentida al voltant de la mentida


Història de (la) mentida 


Per tapar la veritat, ell va dir una mentida i ella se la va creure. Però va destapar la veritat. Per cobrir de nou la veritat, va inventar una nova mentida, i ella va fer veure que se la creia. Però el tovalló amb què ell va cobrir el pot de la veritat estava tacat d'oli. I aleshores ella, que és molt neta, va destil·lar l'oli que regalimava per les vores del pot de la veritat. I va destapar una nova mentida. Aleshores ell va crear la mentida de la mentida de la mentida i la va fer servir per tapar l'olla on era la veritat. Encara que... L'olla de la veritat feia pudor de socarrim, perquè els cigrons dins l'olla de la veritat cremaven de mentida. I la mentida surava i les bombolles de la veritat no deixaven respirar la mentida. I aleshores ella va destriar la veritat de la mentida. Tot i que, ai las!, llavors va inventar la mentida de la mentida per no mostrar la mentida de la veritat, o alguna cosa així... I l'olla va fer un pet com una gla, es va trencar en mil bocins d'olletes petites que van quedar soterrades en un prat. I dels trossets d'olletes en van sorgir arbres de mentida, amb branques de mentida i flors de mentida. 

I aquest conte de mentida s'ha acabat :-) 

PS = Demano disculpes, però necessitava desfogar-me amb aquest estirabot.

  


 

15 comentaris:

Nuria ha dit...

No sé si se basa en algo que te ha pasado o le ha pasado a alguien cercano o se trata de un cuento.
Yo considero que cualquier mentira o cualquier forma de encubrir la verdad no son buenas, además una mentira lleva a otra y al final todo se lía de una forma increíble y tarde o temprano terminará explotando.
Espero que estés bien.
Besos de los de verdad

Dorothy ha dit...

Nena, a mi m'ha encantat aquest estribot. L'estribot només, que no m'agrada veure que estàs si fa no fa com estic jo... Les mentides no solucionen res, poden servir en un moment concret però en algun moment has de dir la veritat, sobretot a la gent a la que estimes. Quan t'estimes algú no hauries de mentir-li mai. M'ha encantat aquest desfogament teu. Hauries de fer-ho més sovint, això d'escriure així, dic, no que et trobis malament.

Una abraçada
i ànims!

Dona invisible ha dit...

Hola, Nuria,
desgraciadamente no es un cuento, tiene mucho de verdad ese texto sobre la mentira...
Sí, hay pocas cosas que soporte menos que las mentiras en relaciones personales, me parece que muy poco se está considerando a la otra persona y más si es por motivos egoístas. También hay algo ahí que se rompe cuando se descubre al mentiroso: nunca más vas a volver a confiar en él.
Gracias por los ánimos, guapa.
Un abrazo!

Dona invisible ha dit...

Hola, Dorothy,
no et preocupis per mi, després d'escriure aquest text estic millor :-) aquests textos serveixen de catarsi... la repetició de la paraula mentida tantes vegades no és casualitat, perquè es tracta d'això: una absurda i gran mentida. Però en el meu cas ja no és tant el dolor del desengany (que també) sinó la ràbia de saber com et consideren... En fi, de tot se n'aprèn. Moltes gràcies pel teu suport i per passar-te per aquí.

Una altra abraçada i ànims també per a tu!

U-topia ha dit...

Un despropósito que se percibe lleno de verdad y de decepción.

Odio las mentiras. A partir de ahí tu escrito es como un conjuro para afrontar que alguien querido te mienta y no naufragar. Tú lo lograrás seguro.

La frase de Adler es perfecta. La verdad es peligrosa... y añadiría que la mentira, además de muchas otras cosas, es cobarde.

Un abrazo cálido y que la calma y la alegría vuelva a poblar tus días.

U-topia ha dit...

Perdó!!

La fotografia de portada una passadaaa!!

Ptnsssss

Dona invisible ha dit...

Laura,
doncs sí... Jo també odio les mentides (especialment doloroses quan vénen d'algú que semblava important en la teva vida); m'ha agradat la teva definició d'aquest escrit meu, com un conjur :-)

La mentida és de covards, efectivament. Quina pena que, tot i així, molts se'n surtin, com si res, dormint tranquils i tot :-(

Moltes gràcies per l'abraçada, em va molt bé, i la percebo sincera i neta :-)

Molts petonssssssssss

PS = la foto, la vaig fer un dia fred de no fa gaire, impressiona veure el Danubi congelat.

TRoyaNa ha dit...

D.I.
no sé què t´haurà passat,però siga el que siga,pots tindre la certesa de que passarà.
Si ho penses bé,descobrir una mentira es el millor que ens pot passar perquè ja saps que has d´anar amb els ulls ben oberts amb eixa persona, d´altra manera encara estaries vivint en la ignorància i les bones formes que acompanyen a la hipocresia,no et pareix?
Ànim i tranquil.la que tot al final es per a bé,i en aquest cas,et serveix per adonar-te de qui et pots fiar....

Un abraç!


Dona invisible ha dit...

Troyana,
gràcies, crec que ja està passant, només vull deixar enrere això i passar pàgina. Començar-ne una de nova, ben neta. Vosaltres m'ajudeu molt.
Per a mi sempre és millor saber la veritat, sí, encara que faci mal. Perquè viure en la ignorància pot fer-te més feliç, però estaràs vivint això: una mentida, una realitat paral·lela que ocupa un temps i un espai preuats de la teva vida.
Gràcies pels ànims, el pitjor és que de vegades aquestes decepcions et fan anar amb peus de plom amb tothom i per sort no tothom és igual.
Una abraçada!

Zamarat ha dit...

Decepciona tanto descubrir que alguien en quien confiamos nos ha mentido... Siento que te hayas encontrado con una mentira. Mi chico siempre dice que la mentira tiene las patas muy cortas.
A pesar de todo, me ha gustado tu escrito.
Abrazo!

Nuria ha dit...

Siento que hayas tenido que pasar por eso, una pena que haya gente así.
Muchísimo ánimo y feliz fin de semana

Dona invisible ha dit...

Gracias, Nuria, buen fin de semana para ti también!

Dona invisible ha dit...

Hola, Zamarat,
lo bueno es que después de la decepción, pasas página y empiezas una nueva, sin aquello que te decepcionaba, y con la experiencia y el conocimiento que te ha aportado la decepción... Hay que mirar el lado bueno de las cosas.
Gracias, guapa!
Un abrazo!

Antígona ha dit...

Hace no mucho leí que un conocido antropólogo decía que sólo mentimos a la gente que queremos, a la gente que realmente nos importa. A los que no nos importan, ¿para qué tomarnos la molestia de mentirles?

Sé que suena feo, pero me quedé pensando en ello, tratando de encontrar algún sentido a sus palabras. Supongo que se refería, no sé, a esas pequeñas mentiras en las que incurrimos para no hacer daño a la gente a la que queremos, para darles una visión más amable de la realidad, para mullir los reveses que reciben o para protegerles de determinadas cosas que podrían herirles demasiado o que no podrían comprender. A veces quizá pueda incluso tratarse de grandes mentiras, si pienso en algunas relaciones tremendamente complejas entre padres e hijos que parece que sólo se puedan sostener sin estallar como un polvorín a fuerza de mentira tras mentira.

Supongo que todo esto apunta al valor relativamente negativo de la mentira. Personalmente, no pienso que la mentira, por necesidad, sea siempre mala y perversa. Más nociva resulta a veces la sinceridad portada como estandarte, como es el caso de esa gente que, bajo el pretexto de que “yo es que soy muy sincero”, se pasa la vida repartiendo bofetadas a diestro y siniestro y uno piensa íntimamente que ya se podían ahorrar tanta sinceridad o callarse ciertas verdades para sí mismos.

Sin embargo, también es cierto que todos sabemos discernir, en la vida real, aquellas mentiras que nos resultan o nos resultarían intolerables de producirse, de aquellas otras a las que no concederíamos gran importancia o cuyos motivos podríamos comprender sin censurar al otro. Siempre depende, imagino, del caso, de la persona y de la circunstancia. Y descubrirse víctima de una de esas mentiras intolerables no deja de ser una experiencia desagradable que, como bien has dicho más arriba, conduce a una pérdida de confianza en el otro en ocasiones imposible de restaurar.

Me gusta esa frase de Adler. La cuestión es, ¿por qué percibimos la verdad como peligrosa? ¿Peligrosa para quién? ¿Para nosotros mismos, para el otro? Por otra parte, a veces nos equivocamos tanto… Imaginamos que el otro no podrá tolerar ciertas verdades y mentimos dando por sentado lo que, sin embargo, desconocemos por completo. Y en cuántos líos nos metemos por tales engaños.

Pero me alegro de que, pese a todo, estés encontrando formas de ver el lado positivo de esta desagradable experiencia que has vivido por causa de la mentira.

Un gran beso y un abrazo!


Dona invisible ha dit...

Hola, Antígona,

creo entender a qué se refería ese conocido antropólogo al que te refieres. Mentimos, a veces, para no hacer daño a las personas a quienes queremos. Pueden ser mentiras piadosas, sobre temas intranscendentes (por ej., cuando te preguntan: "¿Me queda bien mi nuevo corte de pelo?") o mentiras mayores sobre grandes temas, para los que creemos que nuestros seres queridos no están preparados.

Puedo entender ese tipo de mentiras (en parte) aunque, sin necesidad de ser rudo o cruel, yo siempre prefiero la verdad.

Pero en este caso no se trataba de mentir para no hacer daño, sino de mentir por puro egoísmo, por conservar una determinada posición y no porque le importara la persona en cuestión, que resulta que era yo. Y, como tú dices, en este caso era una verdad que a lo mejor habría sido capaz de aceptar, pero que era percibida como peligrosa, tal y como decía Adler, que también citas. Yo creo que el peligro es percibido por quien miente sí, y para quien miente, por cobardía.

Muchas gracias por hacerme pensar siempre :-)

Un abrazo!!!